Inglasning: Skapa ditt dröm-uterum

02 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Inglasning av balkonger och patios är ett populärt sätt att förlänga hemmets användbara yta och njuta av utomhusmiljön året om, oberoende av väder och vind. Denna artikel kommer att kasta ljus på fördelarna med inglasning samt ge tips och idéer för hur du kan gå tillväga för att skapa ditt eget glasade dröm-uterum.

Vad är inglasning?

Inglasning innebär att man omvandlar en öppen balkong, veranda eller altan till en tillsluten plats genom att installera glaspartier. Denna förändring skapar ett utomhusrum med skydd mot regn, snö och kyla, vilket effektivt förlänger säsongen för att kunna sitta ute. Det fungerar även som ett extra lager av säkerhet och isolering för hemmet. Modernt glas är inte bara hållbart utan också energieffektivt, vilket kan hjälpa till att sänka uppvärmningskostnaderna under de kallare månaderna.

Planering och design av inglasade uterum

Identifiera syftet med uterummet

Innan du ger dig in i projektet att glasa in ditt uterum, fundera över hur du vill använda det nya utrymmet. Ska det vara ett rum för avkoppling, en plats för middagar eller kanske ett lekrum för barnen? Syftet kommer att påverka designval som storlek på glaspartierna, typ av dörrar och om du behöver installera extra värmekällor eller ventilation.

Anpassa designen efter ditt hem

Designen bör komplettera ditt hem både estetiskt och funktionellt. Tänk på faktorer som riktning till solen, utsikt, och tillgång till och från huset. Glaset kan varieras i opacitet beroende på behov av insynsskydd, och ramarna kan fås i olika material och färger.

inglasning

Regelverk och tillstånd

Kontrollera med din lokala kommun om det kräver bygglov för den typ av inglasning du planerar. Oftast krävs ett bygglov för att uppföra nya strukturer eller göra större förändringar på befintliga byggnader. Få också reda på vilka byggnormer och regler som gäller så att ditt projekt blir både lagligt och säkert.

Välj rätt material och entreprenör

Kvalitet och hållbarhet är viktiga aspekter när du väljer material för inglasning. Det finns många olika typer av glas och ramar att välja mellan, och det är värt att investera i material som håller länge och kräver minimalt med underhåll. När du väljer entreprenör ska du satsa på en med erfarenhet och goda referenser för att säkerställa att arbetet utförs professionellt.

Fördelarna med inglasning

Utnyttja utrymmet året om

Med en inglasad balkong eller altan kan du skapa ett mysigt utrymme som är användbart även under kallare månader. Inglasningen skyddar mot wind och väder, vilket gör att det går att sitta ute även under regniga dagar utan att bli blöt.

Energifördelar och ökat skydd

En ytterligare fördel är att inglasade utrymmen kan bidra till lägre energikostnader eftersom de kan fungera som en extra isolerande barriär mellan utomhusklimatet och bostadens inre. Dessutom ökar inglasning säkerheten genom att minska risken för inbrott och olyckor.

Förbättrad estetik och värdeökning

Inglasning kan också visuellt förfina ditt hem och bidrar till dess helhetsintryck. Desutom är det en investering som kan öka fastighetens marknadsvärde då många ser det som en attraktiv tilläggsfunktion.

Fler nyheter